torstai 21. tammikuuta 2016

Pakkaspukemisgallup

Pakkasärsytyspukemisgallup:

1) Puetko koiraasi? Jos puet, mikä on pakkasraja? Entä vaikuttaako ulkoilun/lenkin pituus pukemiseen? Tai joku muu asia?

2) Käytätkö koirallasi tossuja, manttelia, villapaitaa, mitä?

3) Näyttääkö koirasi palelevansa? Jos näyttää, miten?

Kyselin samaa Facessa, mutta laitetaanpa tännekin, jos joku jaksaisi vastata ;) Ihan mielenkiinnosta vaan kyselen, sillä pukemiseen löytyy aikas monenlaista näkökantaa ja perustelua. Meillä siis puetaan, kyllästymiseen asti. Laskin just, että päivässä tulee pujotettua vähintään 60 tossua (!!). Siihen päälle manttelit, villapaidat (kun mennään yli 30 pakkasasteen) ja itsellekin ois hyvä laittaa jotain päälle ;)

Osa ei pue. Tässä koneella gradun kanssa istuessa tulee välillä vilkuiltua ulos auringon suuntaan. Suurin osa koirista kävelee ulkona ilman minkäänlaisia lisiä. Tällä hetkellä mittari näyttää -24. Myös Facessa on paljon kuvia koirista paljon pohjoisempaakin, joita ei ole puettu. Meillä ei ainakaan edes kyetä tottumaan noihin paukkupakkasiin, niin, että uskaltas olla pukematta. En mä, eikä koirat. Ja onhan se nyt huimaa, jos sisältä ulos siirryttäessä ero on tyyliin 50 astetta. Ei ihan samoilla vaatteilla/turkilla kykene.

4 kommenttia:

 1. Shelam Muffy 13v: Muffy käyttää takkia jo -8 asteen jälkeen. Ja tossuja jostain -15 asteen kohdalta. Nyt kun on ollut -25 astetta niin laitoin väliin vielä villapaidankin, mutta silti Muffy näytti palelevalta 20 min lenkillä.

  shelam Netta 12,5v: Netta käyttä takkia (Hurtan perus mantteli) nykyään melkein aina pakkasilla sillä Netan lonkat ovat huonot ja selkä menee helposti kylmässä jumiin. Tossuja netta käyttää vähän vajaa -20 asteen kohdalta. Villapaitaa Netta ei ole takin alle tuntunut kaipaavaa.

  shelam Loitsu 3,5v: Loitsu ei tykkää pukeutumisesta. Noin -20 asteen tienoilla Loitsu saa tossut jalkaansa. Kun pakkasta on yli -25 astetta joutuu Loitsukin pukemaan takin päälleen.

  Kovin eritavalla vaikuttaa kylmä näihin meidän sheltteihin. Muffy on nuoresta asti ollut kovin viluinen ja selvästi nauttinut talviulkoilusta enemmän vaatetettuna. Loitsua taas ei näyttäisi palelevan kuin tassuista.

  VastaaPoista
 2. Meillä puetaan kyllä, itse oon innokkaampi (ja ahkerampi) pukemaan kuin tuo toinen puolisko. Mummokoira Minttu saa takin niskaansa siinä viiden pakkasasteen tienoilla ja Myrn jos pakkanen ylittää -10. Meela sit vähän karvatilanteesta riippuen, mut itse tuppaan laittamaan takin niskaan myös sille, jos pakkasta on reilummin. Näillä Siperian pakkasilla kaikilla on ehdottomasti takit ja mummolla saisi olla enemmänkin päällä. Megapakkasilla ei ulkoilla hirmu pitkään, mutta reilussa -20 pakkasessa tarkenee vielä tunninkin lenkin ihan hyvin. Tossuja näillä ei oo (vielä) kellään, mutta suunnitteilla on niidenkin hankkiminen. Pitikin itse asiassa kysäistä, et minkä kokoiset tossut teidän poppoolla on? Noita sun suosittelemia tossuja oon itsekin nyt katsellut, toivotaan et mittatilauspuoli aukenisi pian! :)

  Minttu näyttää palelevansa tärisemällä ja nostelee tassujaan huomattavasti helpommin ja pienemmällä pakkasella junioriosastoon verrattuna. Meela ja Myrn palelee oikeastaan vain tassuista, Myrn vihaa takkiaan niin kovasti että ulkoilisi mieluiten ilman sitä, jos vaan saisi itse päättää. Julma omistaja sen sijaan tahtoo suojella erityisesti lonkkia, joten takki on ja pysyy. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinhan tossuissa koko 3 on perussheltille menevä. Meillä Myrtti (painoa sellanen seiskapuoli, säkä 34) sai sellaiset ja non just sopivat. Myös Era kehui sen koon sopivan shelteilleen eli se oikeasti taitaa olla hyvä "shelttikoko" :) Yoshillekin tilasin koon kolme, mutta alempaa tarranauhaa siirrettiin tarranauhan verran ylemmäksi, penskalla kun on pitkät varpaat (mutta sillä on kokoakin toki enemmän (42 senttiä ja 10 kiloa ja kiloja tulee varmasti vielä useampi lisää aikuistuessa) :D

   Poista
 3. Kiitos vastauksistanne! Oli kiva lukea tein pukemiskokemuksia :)

  Meillä Oodi on likoista herkin. Pakkasraja on just eikä melkein -10, kun neiti vaatii itselleen tossut. Tossut ei menoa haittaa, Oodi jotenkin ymmärtää niiden arvon ja kävelisi ne jalassa vaikka maailman tappiin :D Pomppa lisäillään about -15 asteessa ja sitä rinsku ei voi sietää. Onhan Oodilla suhteellisen paljon turkkia, mutta en usko sen lämpöarvoon sinänsä, kun sillä samalla ollaan myös sisällä vuorokaudesta se suurin aika. Pompan käyttö kiukuttaa Oodia (niiko kaikkea turkin päälle laitettavat vaatteet), kai son vähän kuin teini, joka ei halua käyttää pipoa, kun tukka menee huonosti ;)

  Hippu kuuluu myös takkeja vihaavaan koulukuntaan ja myös Hilulla takki vaikuttaa liikkumistyyliin. Ravia on vaikea löytää ja ahdistaa se, että kun saadaan kylmältä suojattua, tuleekin takin kanssa liikkumisesta sitten jumit. Huoh. Hippu saa kaiken lisäksi jo alemmissa pakkasasteissa, sillä on tällä hetkellä aikas nahkainen versio sheltistä muutamalla koristekarvalla höystettynä. Tossuja Hipulla käytetään lähempänä -20 astetta, kun mennään kauemmas, pissatuksilla ei ennen sitä tarvia (Oodihan ei siedä olla puolta minuuttia ilman tossuja, sillä ei ole pakkasen suhteen joustoa ollenkaan).

  Myrttiä ei vaatteet ulkona haittaa, vaikkei sisällä pukemista rakastakaan. Takkia käytetään Oodin kanssa samoin noin -15 asteesta alaspäin tuulesta riippuen ja tossut tulee Hipun tyyliin mukaan vähän myöhemmin lenkin pituudesta riippuen. -30 asteessa ja liki Hippu käytti myös mummun tekemää villapaitaa.

  Yoshimies on tosimies, eikä mielestään vaatteita kaipaa. Antaa onneksi kuitenkin pukea, sillä Yoshia on siunattua kovin niukalla tukalla ja vaikka se syö kuin hevonen, ei se näy missään eikä massakaan lämmitä. Yoshi ei ole koskaan (edes tassuistaan) antanut viitettä, että palelisi, mutta osteopaatti sanoi palelujumeja jätkästä löytyvän. Yoshi oli siihen asti puettu pikapissoja myöten AINA Hurtan puolijoukkuetelttamallia olevaan takkiin (jotta meis ens vuonnakin :D) heti kun lämpötila laski alle -12, mutta ei auttanut. Varustuksiin lisättiin Rukkan villapaita kylmempiä ilmoja varten ja tossut lisättiin vakkariksi heti, jos mennään pikapissaa kauemmaksi.

  Koirien pukeminen on siitä musta aikas haastavaa, että meillä ne ei tosiaan juuri näytä, vaikka ois kylmäkin ja en haluais kuitenkaan, että palelevat. Kylmä vetää varmasti lihakset jumiin, mutta ei huonosti takin kanssa liikkuminenkaan ideaalia ole. Ja kun ei auta takin vaihto, tuntuu etenkin Hipulla (ja Oodillakin jonkin verran) olevan periaate. Mutta jospa nää pahimmat pakkaset nyt tästä ..

  VastaaPoista